Hoge mate toewijding draagt bij aan fysieke belasting computerwerk en verhoogt kans op RSI
RSI bij kantoormedewerkers wordt mede veroorzaakt door een hoge mate van toewijding. Dit leidt tot een hogere fysieke belasting, waardoor de kans op het ontwikkelen van pijnlijke klachten in de nek, schouders, armen en polsen wordt vergroot. Tot deze conclusie komt Linda Eijckelhof in haar onderzoek waarop zij 13 mei 2015 is gepromoveerd bij de VU.
In Nederland zitten ruim 3 miljoen mensen regelmatig op hun werk achter de computer. RSI-klachten zoals pijn in de nek, schouders, armen en handen komen bij deze mensen nog steeds veel voor. Uit onderzoek blijkt dat werkdruk en computergebruik een rol spelen bij het ontstaan van de klachten, maar hoe dit precies werkt, is niet bekend. Linda Eijckelhof deed, samen met Harvard University, onderzoek om meer inzicht te krijgen in deze lastige en pijnlijke kwaal.
Hoge mate van toewijding en fysieke belasting
Eijckelhof ontdekte dat medewerkers met een hoge mate van toewijding tijdens hun werk (' overcommitment' ) een hogere spierspanning in de grote nek-schouderspieren hebben. Zij lieten ook een slechtere nekhouding en hogere bewegingssnelheden van de pols zien (beide risicofactoren voor RSI). Zo leidt een hoge mate van toewijding tot een grotere kans op pijnklachten in de nek-schouder en arm-pols regio.
Eijckelhof vond daarnaast dat psychologische kenmerken de fysieke belasting ook beïnvloeden door aangepaste patronen van computergebruik. "Medewerkers met een hoge mate van toewijding en medewerkers die veel stress ervaren, zitten gemiddeld 30 minuten per dag langer achter de computer en medewerkers die een hoge mate van inspanning of lage waardering ervaren, houden per dag gemiddeld 20% minder vaak een korte onderbreking van computerwerk."
Spiermetingen op de werkplek
In haar onderzoek heeft Eijckelhof 120 mensen nauwkeurig gevolgd terwijl ze aan het werk zijn. Hierbij heeft ze onder andere verschillende spiermetingen verricht. "Door op de werkplek te meten, kun je heel nauwkeurig vaststellen wat mensen daadwerkelijk doen als ze aan het werk zijn". De focus lag hierbij op psychosociale factoren omdat uit eerder onderzoek was gebleken dat een aantal risicofactoren voor het krijgen van RSI in de psychosociale sfeer liggen. Uit het onderzoek van Eijckelhof blijkt dat deze psychosociale factoren interacteren met fysieke factoren, die RSI veroorzaken.
Promovendus: B.H.W. Eijckelhof