Grensoverschrijdend gedrag
Haalt iemand koffie voor de hele afdeling, maar word je stelselmatig overgeslagen? Maakt iedereen zogenaamd grappige opmerkingen over jouw huidskleur? Maakt een collega dubbelzinnige opmerkingen en gebaren? Krijgt een patiënt een woede-uitbarsting? Of krijg je te maken met bezoeker die je aanvliegt?
Steeds vaker worden mensen in de samenleving geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag, ook wel ongewenst gedrag genoemd. Dit geldt helaas ook voor de medewerkers in de gezondheidszorg. Tachtig procent van de artsen en verpleegkundigen in Nederlandse ziekenhuizen geeft aan te maken te hebben met agressie en geweld van patiënten en bezoekers. Een klein percentage heeft last van collega’s.
Grensoverschrijdend gedrag is gedrag van mensen dat door anderen als onprettig of onwenselijk wordt ervaren. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in: pesten, seksuele intimidatie, discriminatie, en agressie en geweld. Iedereen bepaalt voor zichzelf welk gedrag hij of zij als hinderlijk ervaart.
De umc's willen een gezond en veilig werkklimaat bieden. Daarom voeren de umc's een actief beleid om grensoverschrijdend (ongewenst) gedrag tegen te gaan en gewenst gedrag te bevorderen. Jouw umc tolereert geen enkele vorm van grensoverschrijdend gedrag.
Het is belangrijk dat je weet hoe je het best kunt handelen bij verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag. Op deze website vind je wat je zelf kunt doen om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en hoe je er mee om kunt gaan. Je leest ook hoe jouw arboadviseur (denk aan bedrijfsmaatschappelijk werk, A&O of bedrijfsarts), de umc's en de overheid je daarbij ondersteunen. Op intranet vind je gedragsregels en protocollen die specifiek voor jouw umc gelden.