Gezondheidtips

Klachten aan armen, nek, schouders en rug

Computerwerk kan leiden tot klachten in armen, nek, schouders en/of rug (ook wel RSI of KANS genoemd). Deze klachten ontstaan door een eenzijdige of herhaalde belasting van uw lichaam zoals typen en klikken met de muis.

Werken met een computer is een bekende oorzaak van klachten, maar de klachten kunnen ook ontstaan bij laboratoriumwerk of het gebruik van andere apparatuur of een muziekinstrument. Voorafgaand aan de klachten zijn langdurig werkzaamheden met veel dezelfde bewegingen uitgevoerd of is lang gewerkt in dezelfde houding.

De kans op gezondheidsklachten neemt toe bij een slechte of gespannen lichaamshouding. Voorbeelden van slechte werkhoudingen zijn lang vooroverbuigen, lang werken met een gedraaide nek, werken met opgetrokken schouders, gebogen polsen of een verkrampte stand van de vingers. Hoge werkdruk en stress kunnen leiden tot gedrag dat gezondheidsklachten in de hand werkt: langer werken, minder of zelfs geen afwisseling en rustpauzes, snellere handelingen, ongunstiger werkhoudingen.

De klachten zijn: regelmatig of langdurig last hebben van pijn, tintelingen, een doof gevoel en/of stijfheid. De verschijnselen treden op in de nek, bovenrug, schouders, armen, ellebogen, polsen en/of handen. De klachten maken het u moeilijk of onmogelijk bepaalde handelingen of activiteiten uit te voeren.

U kunt klachten zoveel mogelijk voorkomen door op een gezonde wijze te werken en de werkplek goed in te richten. Neem uw werksituatie en werkstress goed onder de loep. Zit u thuis ook langdurig achter de computer? Hoe is thuis uw werkhouding en de werkplek?

Tien snelle tips om gezond te werken

  • Meer bewegen
    Beweging zorgt voor afwisseling en ontspanning, zorg voor korte actieve pauzes en ga regelmatig minimaal 10 minuten achter de pc vandaan.
  • Bouw op natuurlijke wijze beweging in
    Deel de werkzaamheden in op een wijze die het noodzakelijk maakt dat u regelmatig in beweging bent. Neem eenvoudige maatregelen, zoals een printer op afstand plaatsen.
  • Zorg voor een waarschuwingssignaal
    Achter het beeldscherm gaat u helemaal op in uw werk, een signaal om het werk even te onderbreken is welkom. Laat het niet uw lichaam zijn die de signalen geeft, maar bijvoorbeeld pauzesoftware die aangeeft dat het tijd is even wat anders te gaan doen.
  • Voorkom stress
    Wees gedreven om een klus te klaren, maar overdrijf niet.
  • Gebruik uw computer verstandig
    De laptop op een vaste werkplek aansluiten op een monitor, muis en toetsenbord. Gebruik vaker de functietoetsen. Plaats de muis dichtbij het lichaam bij veel muiswerk.
  • Let op een goede werkhouding
    Bij een goede werkhouding zit u rechtop met rug, armen en voeten gesteund. Uw bovenbenen zijn horizontaal en de voeten plat op de grond of op een voetensteun. De schouders en armen zijn ontspannen, de armleuningen ter hoogte van het werkblad. Het beeldscherm staat recht voor u, op ooghoogte en op een afstand waarop alle details goed zichtbaar zijn. Zo nodig gebruikt u een beeldschermbril. Plaats het toetsenbord en de muis binnen handbereik.
  • Let ook thuis op een goede werkhouding
    De uren thuis tellen mee! Let ook thuis op houding, beweging en pauzes.
  • Zorg voor sport en ontspanning
    Het lichaam heeft beweging en rust nodig. Door sport en ontspanning is het lichaam minder kwetsbaar.
  • Let op signalen van uw lichaam
    Het lichaam spreekt, wees alert op wat het te zeggen heeft.
  • Blijf niet rondlopen met klachten maar zoek hulp
    Ernstige klachten zijn te voorkomen door snelle herkenning en direct maatregelen nemen.