Ingrijpende gebeurtenissen
Tijdens je werk binnen het umc kun je geconfronteerd worden met ingrijpende (schokkende) gebeurtenissen, dat is helaas niet altijd te voorkomen. Wat voor de ene zorgprofessional ingrijpend is, hoeft dat voor een ander niet te zijn.. Ook kan opeenstapeling van meerdere gebeurtenissen als ingrijpend ervaren worden. Een ingrijpende gebeurtenis kan zowel direct als indirect aangrijpend zijn: je kunt een gebeurtenis als ingrijpend ervaren zonder dat je er zelf direct bij betrokken bent. Of nu een gebeurtenis als ingrijpend ervaren, terwijl jedit voorheen niet als ingrijpend ervaarde. De mate van veerkracht en kwetsbaarheid speelt een rol bij ingrijpende gebeurtenissen en het eventueel ontstaan van stress-gerelateerde klachten en is afhankelijk van een tal van factoren op zowel werk- als privégebied. Onder ingrijpende gebeurtenissen op het werk wordt verstaan:
- Ongewenst gedrag: zoals pesten, seksuele intimidatie, discriminatie, bedreiging, buitensluiten, agressie en geweld (verbaal of fysiek), zowel door (naasten van) patiënten (extern) als collega’s (intern), en ongewenst gedrag in (sociale) media.
- Blootstelling aan chemische, biologische, radiologische en/of nucleaire stoffen (CBRN).
- Patiëntveiligheidsincidenten, calamiteiten of complicaties.
- Gebeurtenissen rondom de zorg voor patiënten met een grote emotionele impact, zoals regelmatig meemaken van overlijdensgevallen, onverwacht overlijden, uitzichtloos lijden of overlijden van een jong iemand.
- Ingediende klachten tegen de zorgprofessional (al dan niet terecht) en (mogelijk) tuchtrechtelijke zaken.
- Plotselinge verandering van werkomstandigheden (bijvoorbeeld door een pandemie of een ramp) leidend tot bijvoorbeeld aanhoudende hoge werk- en regeldruk.
Het is belangrijk dat je weet hoe te handelen bij schokkende gebeurtenissen. Op deze website vind je wat je zelf kunt doen om ingrijpende gebeurtenissen te voorkomen en hoe je ermee om kunt gaan. Je leest ook hoe jouw arboadviseur (denk aan bedrijfsmaatschappelijk werk, A&O of bedrijfsarts), de umc's en de overheid je daarbij ondersteunen.