De groenste OK van Nederland

Geplaatst op

Twee jaar geleden sprak op een congres in Canada een anesthesist gepassioneerd over duurzaamheid op de OK. Daar werd ik zo enthousiast van dat ik me erin heb verdiept en ook met onze twintig OK's in LUMC aan de slag wilde. Mijn oproep om een Green Team te beginnen leverde twaalf collega's op die allemaal wilden meedenken over hoe we de groenste OK van Nederland kunnen worden. In korte tijd hebben we al veel bereikt.

Tienduizenden euro's besparing

We zijn heel pragmatisch in onze aanpak. Het moet leuk blijven, niet te veel moeite kosten. Het blijkt dat iedereen dan graag meedoet. Er staan inmiddels veel meer papierbakken en plastic containers in het OK-centrum. We gooien ook aanzienlijk minder afval bij het dure SZA (Specifiek Ziekenhuisafval) door onder andere medicijnresten apart in te zamelen. Daarmee besparen we € 40.000 per jaar. Duurzaamheid hoeft niet per se altijd geld te kosten. Neem het gebruik van overjassen: als je het OK-centrum even verlaat, moet je een overjas aan die je daarna weggooit. Per jaar gebruiken we 120.000 jassen van € 0,40 per stuk. Jassen laten wassen bleek twee keer zo duur, en recycling is onmogelijk vanwege de manchetten. We hebben uiteindelijk een ziekenhuishygiënist geraadpleegd en die kwam tot de conclusie dat we voor de korte wandeling naar de Verkoever helemaal geen overjas aan hoeven. Dat scheelt op jaarbasis 60.000 jassen en € 25.000!

Kennis delen

Het voorbeeld van de jassen geeft aan dat er kennis gedeeld moet worden om duurzamer te gaan werken. Als anesthesioloog werk ik normaal gesproken de hele dag op de OK. Door de Groene OK spreek ik arbeidshygiënisten, de energiecoördinator, milieudeskundigen en afvaldeskundigen. Dat is hartstikke leuk en nuttig. Want het blijkt dat zij het lastig vinden om duurzaamheid te implementeren op de werkvloer. Omdat we de Groene OK zelf hebben bedacht doet iedereen op de OK mee. En omdat we succes hebben, gaan we door. We zijn bijvoorbeeld nog bezig met plasticloos servies en herbruikbare trays voor de presentatie van opgetrokken medicatie. En een stap hoger spannen we ons in voor duurzaam inkopen en energiebesparing. We kunnen bijvoorbeeld veel zuiniger omgaan met energie door de luchtbehandeling te verminderen als er niet geopereerd wordt. Ook ledverlichting en bewegingsmelders kunnen bijdragen aan minder energieverbruik. En ik wil graag één OK inrichten die als voorbeeld kan dienen voor ons nieuw te bouwen OK-centrum. We hebben met onze groene OK een Energy Trek gewonnen; vanuit de Green Deal Zorg krijgen we een jaar lang ondersteuning om de schouders te zetten onder energiewinst.

Eigen initiatief

Elk umc doet natuurlijk al van alles aan duurzaamheid en werkt met de Milieuthermometer, maar je hoeft niet te wachten tot duurzaamheid van bovenaf wordt opgedragen. De groene OK laat zien dat je ook met eigen initiatieven wel degelijk een steentje kunt bijdragen. En ik zie dat mensen er blij van worden dat ze net als thuis bewust bezig kunnen zijn met het milieu.

Hans Friedericy
anesthesioloog LUMC
tel: 071 526 23 01
e-mail: H.J.Friedericy@verwijder-dit.lumc.nl

Plaatsingsdatum: 25 september 2017

Blog