Ergocoach: daag eerst de patiënt uit voor je gaat tillen

Geplaatst op

Ergocoach, tillen

Veilig en gezond werken in een umc wordt mede mogelijk gemaakt door een team van arbodeskundigen met arbeidshygiënisten, veiligheidskundigen, arbeidsdeskundigen en bedrijfsartsen. Op de werkvloer worden ze aangevuld met ergocoaches. Wat is hun rol? Ergocoach Marlies van Gerven uit VUmc vertelt het u.

Als ergocoach kunnen collega's bij mij terecht met vragen over lichamelijk werk. Van transfers, rolstoelverplaatsingen, tillen, beddenrijden tot computerwerk. Doordat ik zelf als verpleegkundige op de werkvloer sta, kan ik makkelijk laten zien wat de handigste manier van werken is. Ik heb een opleiding gevolgd tot ergocoach en daarnaast blijf ik leren door intervisie, cursussen en symposia. Mijn kennis deel ik in het dagelijks werk en in klinische lessen.
We hebben nu bijvoorbeeld de computer on wheels een aantal maanden in gebruik. Ik zie collega's er niet goed mee rijden en last krijgen van hun pols door verkeerd muisgebruik. Vanuit die praktijkvoorbeelden en omdat ik er zelf ook mee werk kan ik in een klinische les heel gericht aangeven waar ze op kunnen letten.

Haptonomische tiltechnieken

Erg nuttige kennis heb ik enige tijd geleden opgedaan bij een cursus Haptonomische tiltechnieken. Dat klinkt misschien wat zweverig, maar het was juist zeer praktisch. Bij haptonomische tiltechnieken maak je gebruik van wat de patiënt zelf kan. Verpleegkundigen zijn geneigd bewegingen van de patiënt over te nemen; even snel zelf doen. Maar een verpleegkundige hoort zo min mogelijk te tillen. Het is ook beter voor de patiënt dat hij zo snel mogelijk zelf de regie weer heeft. Als bijvoorbeeld een patiënt in bed moet draaien, trek dan niet meteen aan zijn arm, daar worden mensen onrustig van. Leg uit wat je gaat doen, gebruik een glijzijl en daag de patient uit: pakt u het bedhek maar vast, trek uw knieën maar omhoog. De meeste patiënten kunnen dat zelf wel.

Je moet er even de tijd voornemen, maar de patiënt krijgt door zelf te bewegen weer vertrouwen in zijn eigen lichaam. Tegelijkertijd word je als verpleegkundige minder belast. Dat is belangrijk, want we moeten allemaal steeds langer doorwerken, dan wil je toch gezond en wel op de been blijven.

Gezond & Zeker Kennisdagen

Ik vind het leuk en nuttig om me te verdiepen in ergonomie en die kennis te delen. Om me heen zie ik echter dat veel ergocoaches er moeilijk tijd voor vrij kunnen maken. Ik wil iedere ergocoach toch meegeven: probeer het goed in te vullen, doe aan intervisie en bezoek in elk geval de Gezond & Zeker Kennisdagen, daar kom je geïnspireerd vandaan. Goed voor je team en goed voor jezelf.

Marlies van Gerven
ergocoach en oncologie/Hematologieverpleegkundige, VUmc
tel: 020 44 42 230
mail: e.vangerven@verwijder-dit.vumc.nl


Plaatsingsdatum: 08 december 2017

Blog