Vitaal blijven op je eigen manier

Geplaatst op

Vitale umc-medewerkers kunnen meer voor patiënten, studenten, zichzelf én elkaar betekenen. Het komt bijvoorbeeld de patiëntveiligheid ten goede als je scherp en alert bent. En je bent geloofwaardiger als je het goede voorbeeld geeft. Als je vitaal bent, ben je bovendien langer inzetbaar omdat je mee kunt bewegen met de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Energiek@UMC

Om medewerkers vitaal te houden hebben we in UMC Utrecht het vitaliteitsprogramma Energiek@UMC. Het is gericht op het verbeteren van mentale kracht, emotionele veerkracht en fysiek uithoudingsvermogen van medewerkers. We stimuleren en faciliteren een gezonde(re) levensstijl op drie manieren: een basistraining voor teams, gratis activiteiten voor individuele medewerkers en ondersteunende faciliteiten, zoals bedrijfsfruit en uitgetekende lunchwandelroutes. Daarnaast zijn er in UMC Utrecht voorzieningen zoals het fietsenplan en korting bij het sportcentrum.

Fysiek, emotioneel en mentaal fit

Veel mensen denken bij vitaliteit alleen aan sport, maar het is meer dan dat. Het gaat ook over samenwerking met collega's en plezier hebben op je werk zodat je met een voldaan gevoel thuiskomt. In de basistraining maken we medewerkers bewust van de invloed die ze op hun gezondheid hebben. We behandelen vier onderwerpen: energiemanagement, voeding en bewegen, stress en herstel, en slaap. Daarnaast bieden we lezingen, workshops en sporttrainingen aan waarin medewerkers laagdrempelig kennis kunnen maken met het aanbod om hun fysieke, mentale en emotionele batterij op te laden of opgeladen te houden. Wie daarna meer wil, kan zijn persoonlijk budget inzetten. Voorbeelden zijn de workshops ‘eerste hulp bij stress’, ‘leren omdenken’ en de lezing ‘vitaal in je werk – klaar voor de nieuwe arbeidsmarkt!’. De sporttrainingen lijken misschien gericht op beweging, maar ontspanning is daarbij net zo belangrijk.

Van qigong tot lunchwandelen

De meeste activiteiten worden door medewerkers uit UMC Utrecht verzorgd. De loopbaanadviseurs en bedrijfscounselors doen dit vanuit hun functie, maar ook voor de bootcamp, yoga, qigong, meditatie en begeleide lunchwandelingen bleek de kennis in huis te zijn. Er is bijna iedere dag wel iets en er zijn een heleboel collega's die meedoen aan de activiteiten, maar nog lang niet iedereen. De uitdaging is om juist die medewerkers te bereiken die niet vanzelfsprekend aandacht aan hun vitaliteit besteden. Daarvoor willen we nog meer aansluiten op hun behoeften. Het doel is dat iedereen op zijn eigen manier vitaal blijft in een setting die veel van je vraagt.


Martine Timmer
Projectmedewerker P&O Gezondheid, UMC Utrecht
tel: 088 756 07 79
mail: energiek@verwijder-dit.umcutrecht.nl


Plaatsingsdatum: 27 oktober 2017

Blog