Huidverzorging

Waarom

In een ziekenhuis is contact met irriterende stoffen als water, zeep, shampoo, schoonmaakmiddelen, en handschoenen niet te voorkomen. Verzorging van de belaste huid met een handcrème is dan belangrijk.

De hoornlaag van de huid beschermt tegen schadelijke stoffen van buitenaf en houdt vocht in het lichaam. De hoornlaag bestaat uit lagen dicht op elkaar gelegen dode hoorncellen die omgeven zijn door vetten. De structuur van de hoornlaag lijkt op een stenen muur waarbij de hoorncellen de bakstenen vormen en de vetten het cement. Samen vormen ze een barrière die onder normale omstandigheden alleen een gecontroleerde verdamping van water toelaat. Een droge huid betekent een defecte huidbarrière; anders had het vocht er simpelweg niet uitgekund. Veelvuldig handen wassen en/of natwerk kan de barrière beschadigen en daardoor leiden tot een toename van de verdamping. Bovendien wordt de huid beter doordringbaar voor irriterende stoffen. Deze toename van de verdamping zet de huid ertoe aan de barrière te herstellen door het vrijgeven van de al aanwezige vetten en de aanmaak van nieuwe vetten te versnellen. Het resultaat is een langzame normalisering van de verdamping, mits er geen problemen zijn met de aanmaak van de benodigde vetten. Is dit wel het geval, dan zal de verdamping van water te groot blijven waardoor er chronische problemen met droge huid en zelfs eczeem kunnen ontstaan. Bovendien is het herstel van de barrière niet direct voltooid. Zelfs bij mensen met een normale huidbarrière duurt het herstel minimaal vijf dagen. In de tussentijd verliest men een grote hoeveelheid vocht, waardoor de huid droog wordt. Het herhaaldelijk beschadigen van de huidbarrière door bijvoorbeeld frequent handenwassen verstoort het herstelproces en dit verhindert dat de barrière zich echt herstelt. Huidverzorging kan helpen.

Bij een droge huid

Bij een droge huid zijn er minder beschermende vetten dan normaal aanwezig en richt de verzorging zich op het vermijden dat de vetten onnodig worden verwijderd en op de aanvulling met vetten van buitenaf. Gebruik hiervoor een verzorgende handcrème. Het volledig herstel van de huid duurt een aantal dagen. De eerste dagen van herstel verliest de huid veel vocht. Door een vetlaagje op de huid aan te brengen, wordt de huid afgesloten en vermindert de verdamping. Het water blijft in de hoornlaag en zorgt ervoor dat de huid zacht en soepel aan blijft voelen en er geen kloofjes kunnen ontstaan. Hierdoor kunnen ook irriterende stoffen de huid minder goed binnendringen.

Wanneer

Verzorgende crèmes zouden idealiter na ieder contact met bijvoorbeeld water en zeep moeten worden aangebracht. In de praktijk is dit niet haalbaar. Gebruik daarom de crème op een aantal vaste momenten, bijvoorbeeld voor aanvang van de dienst, tijdens koffie/thee en lunchpauzes en voor het naar huis gaan. Daarnaast is het altijd goed om de handen te verzorgen op ieder ander moment dat daar even tijd voor is.

Hoe

Zo gebruikt u handcrème het best:

  • breng niet teveel crème per keer aan; de huid kan maar een bepaalde mate vet per keer opnemen, het restant blijft op de huid achter en vormt een vette laag die het werken bemoeilijkt;
  • breng liever een aantal keren per dag een dunne laag crème op, dan een of twee keer een hele dikke laag;
  • gebruik bij voorkeur geen bodylotions, deze bevatten meestal erg veel water en kunnen daardoor uitdrogend zijn voor de huid.