Werkplek instellen

Als u veel zittend werk moet doen

  • Sta regelmatig op om iets anders te doen.
  • Een zit/statafel biedt goede afwisselingsmogelijkheden bij langdurig zitten.

Hoe moet ik mijn computerwerkplek instellen?

Een goed ingestelde werkplek is de eerste stap in het voorkomen van klachten. In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe u dit kunt doen. Een goed ingestelde werkplek alleen is niet voldoende. Lees ook de tien tips om klachten aan rug, nek, schouders en armen te voorkomen.

Instructie: Instellen van de werkplek

  • Rij de stoel weg van de werktafel. Neem de gebruiksaanwijzing van de stoel erbij. Ga voor de stoel staan en breng de zitting op gelijke hoogte met de onderkant van de knieschijf. Als u zit zijn de bovenbenen horizontaal en de voeten plat op de grond.
  • Ga tegen de rugleuning van de stoel zitten. Breng de rugleuning zover naar voren of naar achter dat u rechtop of licht achterover zit.
  • Tussen de knieholten en de zittingrand moet ongeveer een vuist passen. Verstel eventueel de diepte van de zitting.
  • Breng het meest naar voren komende deel van de rugleuning (lendensteun) op gelijke hoogte met de holte van de rug.
  • Stel de armsteunen zo in dat de ellebogen op de armsteunen kunnen rusten. Laat hierbij de schouders ontspannen afhangen. Als de afstand tussen de armsteunen instelbaar is, stel dan de armsteunen zo in dat de bovenarmen langs het lichaam hangen.
  • Als de stoel is ingesteld, wordt deze aangeschoven aan de werktafel. Stel zo nodig de hoogte van de tafel in. Bij schrijfwerk moet de hoogte van de armsteunen net onder de hoogte van de werktafel uitkomen. Bij beeldschermwerk moet de hoogte van de armsteunen gelijk zijn aan de hoogte van de werktafel. Bij wisselen van schrijf- en beeldschermwerk de hoogte van de stoel aanpassen.
  • Bij het werken aan een werktafel waarvan de hoogte niet is in te stellen (vaste hoogte 74-76 cm.), is het vaak nodig om de zitting van de stoel hoger in te stellen. Maak dan gebruik van een eenvoudig instelbare voetensteun, zodat u in een goede houding kunt zitten (bovenbenen horizontaal!).
  • Indien u gebruik maakt van een beeldscherm moet u vervolgens de goede plaats van het scherm bepalen. Plaats het beeldscherm op ongeveer een armlengte afstand. Kijk recht vooruit. De bovenrand van het scherm mag het zicht over het beeldscherm niet verstoren. Om een sterke buiging van de nek te voorkomen is het vaak wenselijk het beeldscherm op een standaard te plaatsen.
  • Als spiegelingen van de lampen in het beeldscherm zichtbaar zijn, kunt u het scherm iets meer rechtop zetten. Een raam veroorzaakt veel tegenlicht. Zet het beeldscherm daarom haaks ten opzichte van het raam, bij voorkeur op enkele meters afstand. Het gebruik van zonwering voorkomt overlast door te veel invallend licht.
  • Beeldschermwerk waarbij u veel van een document moet lezen maakt het noodzakelijk een documenthouder te gebruiken. Vaak is het voldoende een documenthouder te plaatsen tussen beeldscherm en toetsenbord. Als meer op het document wordt gekeken dan op het scherm, kunt u een aparte documenthouder op gelijke hoogte naast het beeldscherm plaatsen.
  • Plaats het toetsenbord en de muis onder handbereik. Maak de bewegingen vanuit de elleboog en de schouder, niet vanuit de pols. Laat bij veel muisgebruik de onderarm leunen op het werkblad of op de armsteun, de pols blijft in een neutrale positie.
  • Gebruik de werkruimte goed. Computers geven warmte af, ventileer daarom voldoende. Tocht is zeer hinderlijk. Teveel afleiding door praten, telefoneren, verkeer in de ruimte en apparatuur verstoort de concentratie en kan irritatie veroorzaken.

Checklist: Goed zitten

Een goede zitpositie is een ontspannen zitpositie. Een ontspannen lichaamshouding waarbij de gewrichten een neutrale stand hebben voorkomt gezondheidsklachten.

Check of een ontspannen lichaamshouding is bereikt.