Veilig en gezond werken
Jouw umc vindt het belangrijk dat je werkt in een veilige en gezonde werkomgeving. Jouw umc tolereert dan ook geen enkele vorm van grensoverschrijdend gedrag en doet haar best om je daar tegen te beschermen. Er is beleid in het voorkomen, beperken en afhandelen van grensoverschrijdend gedrag en het stimuleren van gewenst gedrag. De risico's worden regelmatig geïnventariseerd, er zijn huisregels en gedragscodes. Gebouwen, werkomgeving en werkprocessen worden veilig gemaakt. Je krijgt voorlichting en training in het omgaan met grensoverschrijdend gedrag.
Grensoverschrijdend gedrag (agressie en geweld, seksuele intimidatie, pesten en discriminatie), schokkende, ingrijpende gebeurtenissen en werkdruk worden gezamenlijk psychosociale arbeidsbelasting genoemd. Wat de umc's willen bereiken op dit vlak, staat in de arbocatalogus Psychosociale Arbeidsbelasting.
In de Cao umc is een Protocol (Voorkomen van) grensoverschrijdend gedrag opgenomen. Daarin staat uitgebreid omschreven hoe de umc’s omgaan met het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag en welke maatregelen de umc’s in dit kader nemen. Het Protocol verwijst ook naar de lokale maatregelen van de umc’s.
In de Handreiking Personen met onbegrepen gedrag in het ziekenhuis van Veiligezorg wordt uitgelegd wat onbegrepen gedrag is en hoe je kunt omgaan met mensen die zulk gedrag vertonen. Hoe kun je zorgen voor een zo veilig mogelijke situatie, bijvoorbeeld in communicatie en lichaamshouding?
Als medewerker deel je in de verantwoordelijkheid voor een gezonde en veilige werkomgeving door een gezond werkgedrag na te streven. Je kunt je leidinggevende of de arboadviseur tips geven om jouw werkomgeving te verbeteren.