Elkaar ondersteunen

Geef erkenning

Belangrijk is om erkenning te geven voor wat iemand heeft meegemaakt. Ongeacht of het een meer of minder ernstige gebeurtenis is, je collega heeft er last van. Bied sociale steun: dit uit zich in wederzijdse empathie, betrokkenheid, waardering en erkenning. Geef je collega de gelegenheid en ruimte om uit zichzelf het verhaal te vertellen. Zo lang of zo vaak er behoefte aan is.

Geef alleen juiste informatie

Het is van belang dat je alleen vertelt wat er feitelijk gebeurd is. Onjuiste verhalen kunnen ergernis opleveren bij betrokkenen.

Bied zo nodig praktische hulp

Hulp bieden hoeft niet alleen maar luisteren in te houden. Vaak hebben getroffenen ook behoeften aan afleiding of praktische steun in de werkomgeving. Bespreek samen wat de mogelijkheden zijn. Het helpt als de normale gang van zaken thuis en op het werk weer snel wordt hersteld.

Dit animatiefilmpje van Erasmus MC laat zien wat een ingrijpende gebeurtenis met iemand kan doen en dat het goed is om er met collega's over te praten. Wil je meer weten over hoe jij peer support kunt geven in jouw umc, vraag het je arboadviseur.

Draag bij aan een zorgzame werkomgeving

Een zorgzame werkomgeving verlaagt de kans dat een ingrijpende gebeurtenis tot stressgerelateerde klachten leidt. Collega’s weten vaak veel van elkaar. Ze weten wanneer iemand goed of minder goed in zijn of haar vel steekt. Benader je collega als je ziet dat het allemaal wat minder gaat, of merkt dat hij of zij meer dan normaal last heeft van een stressvol incident. Soms hebben mensen zelf niets door en blijven ze doorwerken tot het echt niet meer gaat. Je kunt ook met je leidinggevende of met het team overleggen hoe je samen sociale steun in het team kunt bieden. Of maak gebruik van collegiale opvang. Misschien kan een kleine, tijdelijke aanpassing in de werkzaamheden jouw collega verlichting bieden. In een zorgzame werkomgeving is het bewaken van de eigen grenzen belangrijk om de eigen veerkracht en gezondheid te behouden.