Arbocatalogus UMC's
Werkgevers en werknemers moeten zich houden aan de doelvoorschiften uit de Arbowetgeving (Arbowet, Arbobesluit en Arboregeling), zoals bijvoorbeeld een grenswaarde of een maximaal geluidsniveau.
De manier waarop dat doel bereikt wordt, staat niet in de wet. In een arbocatalogus beschrijven werkgevers en werknemers op eigen initiatief hoe te voldoen aan doelvoorschriften van de overheid voor veilig en gezond werken.
Een arbocatalogus is begrijpelijk, bevat risico’s en oplossingen en is maatwerk. De catalogus beschrijft technieken en manieren, goede praktijken, normen en praktische handleidingen voor veilig en gezond werken. Door gebruik te maken van een catalogus bepalen werkgevers zelf hoe ze aan de Arbowet voldoen. Werkgevers en werknemers zijn zelf verantwoordelijk voor de inhoud, verspreiding en naleving van een catalogus.
De Arbocatalogus van de UMC’s staat op www.dokterhoe.nl en bevat diverse onderwerpen, zoals fysieke belasting, veilig werken met cytostatica, veilig werken met inhalatie anesthetica etc.
Strikt genomen komt de term arbocatalogus niet voor in de Arbowet. In een toelichting op de wet staat wel dat de arbocatalogus een hulpmiddel kan zijn voor het voldoen aan de doelvoorschriften. Werkgevers en werknemers maken via de sector of op bedrijfsniveau een catalogus. Het Ministerie van SZW en de Arbeidsinspectie kijken of de sectorale en branche catalogi de juiste en voldoende oplossingen voor risico’s bieden, niet strijdig zijn met de wet, of de opstellers de werkgevers en werknemers uit de sector vertegenwoordigen en voor welk werkgebied (branche/groep bedrijven) de catalogus bedoeld is.
De Arbeidsinspectie controleert bedrijven op naleving van de wet en regelgeving en houdt daarbij rekening met de oplossingen uit de arbocatalogus indien de werkgever die arbocatalogus toepast.
Bovenstaande info is afkomstig van www.arboportaal.nl