Overheidsrichtlijnen

Voor de veilige opslag van gevaarlijke stoffen zijn zogenaamde PGS-voorschriften beschikbaar. De afkorting PGS staat voor Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen. PGS 15 beschrijft bijvoorbeeld de opslag van verpakte gevaarlijke stoffen, PGS 9 de opslag van cryogene gassen en PGS 8 de opslag van organische peroxiden. De interne regelingen voor de opslag van gevaarlijke stoffen van jouw umc volgen de richtlijnen van de PGS. Informeer bij jouw arboadviseur naar deze interne regelingen. 

Wanneer moet je voldoen aan PGS 15?

PGS 15 heeft zogeheten ondergrenzen. Die ondergrenzen zijn afhankelijk van de gevaren die deze stoffen bezitten en de hoeveelheden. Boven deze grens moeten gevaarlijke stoffen volgens PGS 15 worden opgeslagen. Zie de tabel hieronder met enkele voorbeelden.

Klasse 

Omschrijving 

Verpakkings-groep 

Ondergrens 

n.v.t. 

CMR-stoffen 

n.v.t. 

25 kg of liter 

Gasflessen 

n.v.t. 

125 liter 

Brandbare gassen in gasflessen 

n.v.t. 

125 liter 

Giftige of bijtende gassen in gasflessen 

n.v.t. 

25 liter 

Zeer licht ontvlambare vloeistoffen 

1 kg of liter 

Ontvlambare vloeistoffen 

II 

25 kg of liter 

Licht ontvlambare vloeistoffen 

III 

50 kg of liter 

6.1 

Giftige stoffen 

 

II en III 

1 kg 

50 kg 

6.2 

Specifiek Ziekenhuis Afval (UN3291) 

n.v.t 

1000 kg 

Bijtende stoffen 

II en III 

1 kg 

250 kg 

Let op dat de maximaal toegestane hoeveelheden gevaarlijke stoffen bij elkaar opgeteld worden. Heb je 25 liter licht ontvlambare vloeistof in een ruimte, dan zit je aan de maximale hoeveelheid die toegestaan is. Dan mag er niet nog eens een aantal vaten UN3291 afval bij. Nog een voorbeeld: met 62,5 liter gasflessen en een 0,5 kilo Zeer licht ontvlambare vloeistoffen is ook de maximale hoeveelheid bereikt.  

Naast de PGS-richtlijnen is het mogelijk dat jouw umc of andere regelgeving (voor gevaarlijk afval moet je rekening houden met de regeling Genetisch Gemodificeerde Organismen en de Europese verordening Dierlijke Bijproducten) strengere eisen stelt.