Pagina-inhoud
Verschillende soorten kasten
Standaardopbergkast
Een standaardkast is een losse kast met deuren. Geen ventilatie of extra brandwerendheid aanwezig. Hierin kunnen droge chemicaliën worden opgeslagen met uitzondering van: giftige, brandbare, explosieve, oxiderende en met water reagerende stoffen.
Chemicaliënkast

Een chemicaliënkast heeft een lichte afzuiging maar geen brandwerendheid. Bijvoorbeeld de onderkastjes van zuurkasten die aangesloten zijn op de afzuiging van de zuurkast. Hierin kunnen irriterende en/of schadelijke stoffen worden opgeslagen. Bijtende stoffen zoals zuren en logen mogen er ook in staan, maar alleen in gescheiden lekbakken. Als de legplank ook lekbak is, plaats dan de verschillende groepen stoffen op een eigen plank, gescheiden van elkaar. Een afgesloten gifkast mag in een brandveiligheidskast als de gifkast is gescheiden van de andere stoffen.
Brandveiligheidskast

Een brandveiligheidskast heeft een minimale brandwerendheid van 60 minuten. De kast is voorzien van afzuiging. Hierin kunnen zeer licht ontvlambare, licht ontvlambare worden opgeslagen zoals ether, alcohol, aceton en xyleen. Andere gevaarlijke stoffen zoals zuren, logen en vaste stoffen kunnen het beste opgeslagen worden in andere speciale kasten. Zuren en logen kunnen het binnenwerk van een brandveiligheidskast aantasten waardoor de werking van de kast verloren gaat.
Voor brandveiligheidskasten staan in de PGS 15 een aantal specifieke eisen. Deze eisen zijn afhankelijk van de brandwerendheid van de kast. De brandwerendheid van de kast bepaalt hoeveel liter opgeslagen mag worden in de kast en hoeveel kasten er in de ruimte mogen staan. Informeer bij jouw arboadviseur naar de richtlijn. Houd in het algemeen rekening met het onderstaande:
- Sluit de kast aan op een gescheiden ventilatiesysteem; Houd bij recirculatie / warmteterugwinning rekening dat dergelijke systemen een (geringe) lekkage naar de toevoerlucht hebben.
- Voer in een opslagruimte geen werkzaamheden uit die brandgevaarlijk kunnen zijn.
- Gebruik brandveiligheidskasten niet als afscherming van ruimtes.
- Plaats brandveiligheidskasten niet binnen één meter van deuren en nooduitgangen.
- Plaats geen brandveiligheidskasten in kelders, trappenhuizen of gangen die ook als vluchtweg dienen.
- Als een brandveiligheidskast niet op het laboratorium is te plaatsen, mag de kast op de gang staan op voorwaarde dat:
- de kast niet binnen één meter van een deur staat
- de gang niet dienst doet als vluchtroute
- de kast niet toegankelijk is voor bezoekers/patiënten; dus altijd op slot is
- dit niet in strijd is met de plaatselijke brandverordening of de vergunningen van het umc
Bouwkundige kast
Een bouwkundige kast is een bouwkundige voorziening en moet getoetst worden aan de PGS 15-richtlijn. Neem contact op met jouw arboadviseur.
Gifkast
Een gifkast is voor giftige stoffen en moet afsluitbaar zijn. Een gifkast mag in een goed afgezogen ruimte, een brandveiligheidskast of in een koelkast staan.
Explosieveilige koelkast/vriezer
Een explosieveilige koelkast of vriezer heeft geen interne of externe ontstekingsbronnen. De belangrijkste kenmerken van een explosieveilige koelkast zijn:
- Afgeschermde elektrische componenten: alle elektrische onderdelen, zoals thermostaten, schakelaars en verlichting, zijn zodanig geïsoleerd en afgeschermd dat ze geen vonken kunnen veroorzaken.
- Ontluchtingssystemen: veel explosieveilige koelkasten hebben systemen om opgebouwde gassen of dampen veilig af te voeren.
- Robuuste constructie: de materialen en de bouw van de koelkast zijn ontworpen om lekkages te voorkomen en bestand te zijn tegen chemische stoffen.
- Certificering en normen: explosieveilige koelkasten voldoen aan strenge internationale veiligheidsnormen en worden vaak gecertificeerd door organisaties zoals ATEX (Explosive Atmospheres) in Europa.
Een explosieveilige koelkast is geen brandveiligheidskast. Als de totale hoeveelheid brandbare stoffen de ondergrens van tabel 2 uit PGS 15 overschrijdt, dan moeten ze in een brandveiligheidskast worden opgeslagen.
Voor bijvoorbeeld diethylether (zeer licht ontvlambaar, verpakkingsgroep I) is dit 1 kg. Is er meer, dan moet dat in een brandveiligheidskast.
Standaardkoelkast
Een normale bedrijfskoelkast. Hierin mag je alleen niet-brandgevaarlijke stoffen opslaan die wel koeling nodig hebben. Voedsel en drank zijn niet toegestaan in koelkasten waarin gevaarlijke stoffen zijn opgeslagen.