Persoonlijke beschermingsmiddelen

Raadpleeg veiligheidsinformatieblad voor de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen

Rubriek 8 van het veiligheidsinformatieblad (VIB) van een product geeft informatie over persoonlijke beschermingsmiddelen. In het lokale registratiesysteem gevaarlijke stoffen en de daaraan gekoppelde NFU Databank gevaarlijke stoffen is deze informatie te vinden. Je bent verplicht persoonlijke beschermingsmiddelen dragen als dat vanwege de risico’s is voorgeschreven. Jouw umc moet de juiste PBM’s aanschaffen en voorlichting geven over het gebruik ervan. 

Gewone bril of veiligheidsbril

Als je een gewone bril draagt, hoef je niet altijd een veiligheidsbril te dragen. Een normale bril van voldoende groot oppervlakte, eventueel aangevuld met een beschermkapje voor de zijkanten, voldoet bij het eenvoudige handwerk. Bij apparatuur met vloeistof onder druk kunnen gevaarlijke stoffen echter met meer kracht en volume in jouw gezicht worden gespoten en is een speciale veiligheidsbril wel noodzakelijk. Er zijn speciale overzetveiligheidsbrillen te koop om over gewone brillen te dragen. Soms kunnen veiligheidsbrillen op sterkte worden aangemeten. 

Gebruik de juiste handschoenen op de juiste manier

Er zijn vele soorten handschoenen. Het type handschoen dat je moet gebruiken, is afhankelijk van de werkzaamheden en de soort gevaarlijke stof. 

Op een zorgafdeling kun je als bescherming tegen blootstelling aan gevaarlijke stoffen nitril wegwerphandschoenen gebruiken. Zie de foto. Bij de keuze van het soort wegwerphandschoen is de eigenschap van de gevaarlijke stof bepalend. 

Kortdurende werkzaamheden 

Bij kortdurende werkzaamheden geven wegwerphandschoenen bescherming tegen de blootstelling van chemicaliën. Zijn ze van nitril, dan zijn ze goed tot redelijk bestand tegen de meeste chemicaliën en geven ze geen latexallergie. Voor een wegwerphandschoen geldt altijd spatbescherming: na (een vermoeden van) contact de handschoen direct uittrekken en vervangen. 

Langdurende werkzaamheden 

Bij werkzaamheden waarbij een langdurige blootstelling aan gevaarlijke stoffen aan de handen aanwezig is moet je een speciale veiligheidshandschoen gebruiken die bestand is tegen de chemische stof. Zo zijn er handschoenen bestemd voor het werken met sterke en minder sterke zuren, logen, droogijs, vloeibare stikstof, bloedproducten en zelfs oliën en vetten. Deze speciale zware handschoenen kun je na reiniging opnieuw gebruiken. 

Hoe je op de juiste manier handschoenen aan- en uittrekt zie je in het filmpje Verantwoord handschoengebruik. 

Bij Huidbelasting vind je meer informatie over handschoengebruik.

Als je met cytostatica werkt vind je hier meer informatie over het gebruik van handschoenen.

Wasmiddelen: draag minimaal bril, schort en handschoenen

De wasmachines van de umc’s reinigen met geconcentreerde wasmiddelen. Die geconcentreerde middelen bestaan uit zuur en loog. Als je wasmiddelen moet overschenken of vaten moet aankoppelen, volg je de procedure van de afdeling. Draag dan minimaal een bril, schort en geschikte handschoenen. 

Uitvullen vraagt altijd bescherming

Gebruik bij het uitvullen van stoffen minimaal een bril of gelaatscherm en geschikte handschoenen. Afhankelijk van de soort gevaarlijke stof is een geschikt (kunststof)schort en geschikt schoeisel belangrijk. Bij grote hoeveelheden is zelfs adembescherming nodig en moet aarding aanwezig zijn om statische ontlading te voorkomen. Bovendien mag je grote hoeveelheden alleen uitvullen in een ruimte die geschikt en ingericht is voor het uitvullen.