Technische voorzieningen

Eisen technische voorzieningen

Voor de technische voorzieningen gelden de volgende eisen: 

  • Werk uitsluitend in ruimtes die daarvoor zijn ingericht. Voorbeelden van deze ruimtes zijn laboratoria, cytostatica voorbereiding en toedieningsruimtes, medicijnkamers, radionuclidenruimtes, GGO-ruimtes (ML-laboratoria), OK’s, steriele units, technische werkplaatsen, afvalruimtes. 
  • De geclassificeerde laboratoria, zoals radionuclide, GGO, en microbiologische laboratoria, moeten in ieder geval voorzien zijn van de juiste waarschuwingsborden op de toegangsdeur. 
  • Binnen het laboratorium moet de bergplaats van de gevaarlijke stoffen herkenbaar zijn met een waarschuwingsbord. Op een brandveiligheidskast moet een vlampictogram staan. 
  • Voer werkzaamheden met extreem giftige stoffen of kankerverwekkende mutagene stoffen uit in speciaal daarvoor bestemde (of voldoende beschermde) ruimten. Deze ruimten zijn alleen toegankelijk voor geautoriseerde medewerkers. 
  • Werk altijd in een goed functionerende zuurkast of gebruik plaatselijke afzuiging wanneer tijdens werkzaamheden gevaarlijke gassen, dampen, nevels of stof kunnen vrijkomen. 
  • Gebruik geen recirculatie van lokaal afgezogen lucht wanneer met stoffen met kankerverwekkende, mutagene, of bij inademing sensibiliserende eigenschappen wordt gewerkt. 
  • Houd deuren daarom zoveel mogelijk gesloten. Voorkom verstoring van de luchthuishouding. In laboratoria is de luchthuishouding zo ingesteld dat lucht in de ruimte een aantal maal per uur wordt ververst. De laboratoriumruimte blijft daarbij in onderdruk ten opzichte van de gang. Als de deur open blijft staan vervalt de onderdruk en verspreiden dampen en geuren zich uit het lab naar de omringende gangen. Door kortsluiting van luchtstromen wordt ook de luchtverversing van de laboratoriumruimte aangetast. Deuren moeten ook gesloten blijven omdat ze een onderdeel zijn van de brandwerendheid van een ruimte. Voor radionucliden- en GGO-laboratoria is het verboden de deuren open te laten. 
  • Werk bij kans op lekkage met lekbakken. 

Inspectie en onderhoud

Voor een veilige werkplek is onderhoud belangrijk om de techniek optimaal te laten functioneren. Stel uw leidinggevende op de hoogte wanneer onderstaande apparatuur aan inspectie, onderhoud of vervanging toe is: 

  • apparatuur waarmee met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt 
  • zuurkasten 
  • biologische veiligheidskabinetten 
  • nooddouches 
  • oogdouches 
  • veiligheidsvoorzieningen 
  • veiligheidshulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen 

In de handleiding van de leverancier lees je hoe de apparatuur hoort te functioneren en waarop je deze moet laten controleren. 

Zo werk je met een zuurkast

Hoe een zuurkast werkt om je te beschermen, toont onderstaand filmpje.

Meestal hebben zuurkasten een controlelampje dat aangeeft of de ventilatie functioneert. Laat daarom een kapot lampje van een zuurkast direct vervangen. Soms zijn kasten uitgerust met een onderdrukmeter. Een vaantje geplaatst bij het achterste stromingsschot of een tissue bij de raamopening kan ook aangeven of de kast nog werkt. 

Een (te) volle opstelling in de kast, bijvoorbeeld door afvalvaatjes, kan de werking ernstig beïnvloeden. 

Een zuurkast is géén opslagplaats voor gevaarlijke stoffen. Voorwerpen in de zuurkast kunnen de luchtstroom zodanig veranderen dat de beschermende werking van een zuurkast teniet wordt gedaan. Als je in een zuurkast dagelijks enkele gevaarlijke stoffen gebruikt, mag je deze beperkte werkvoorraad in de zuurkast van het laboratorium laten staan. Maak wel de risicoafweging tussen het dagelijks heen en weer brengen van de flessen naar de veiligheidskast en het laten staan in de zuurkast. Staat de veiligheidskast vlakbij, dan kun je besluiten de flessen daarin op te slaan. Voorkom dat de luchtstroom over het werkblad van de zuurkast wordt geblokkeerd door materiaal in de kast. Plaats flessen op een opzetbankje of een standaard waar de lucht door kan stromen. 

Plaats geen restjes van bijvoorbeeld chloroform, fenol of alcohol in een zuurkast om te verdampen. Gevaarlijke stoffen moet je als zodanig afvoeren. Daarmee voorkom je uitstoot naar het milieu. Bewust verdampen of wegspoelen van gevaarlijke stoffen als er alternatieve afvoermogelijkheden zijn, is niet toegestaan. 

Hoe je een zuurkast op de juiste wijze gebruikt om fysieke klachten te voorkomen zie je in dit filmpje.