Pagina-inhoud
- Gevaarlijke stoffen opslaan op de werkplek
- Arbeidsgezondheidskundig onderzoek
- Werken met veel voorkomende stoffen:
- Uitscheidingsproducten en geneesmiddelen
- Verdunde NaOH-oplossing is bijtend
- Voeg gevaarlijke stof toe aan water, niet andersom
- Schoonmaakmiddelen niet mengen
- Alcohol licht ontvlambaar
- Desinfecteren met ethanol
- Grenswaarde en dampspanning bepalen gevaar oplosmiddelen
Voorlichting
Gevaarlijke stoffen opslaan op de werkplek
Op je werkplek mag je een werkvoorraad bewaren, maar geen grote hoeveelheden. In de regelgeving (PGS 15) wordt per ruimte een maximum van 25 kg of liter gevaarlijke stoffen aangehouden. Voor zeer gevaarlijke of zeer licht ontvlambare stoffen is dat zelfs veel minder: 1 liter of kilogram. Als vuistregel geldt: houd voor brandbare vloeistoffen in bewerking of als afval 1 liter per m2 vloeroppervlak aan. Overschrijd je deze hoeveelheid, dan is opslag in een geventileerde veiligheidskast noodzakelijk. Gebruik voor de werkvoorraad in elk geval altijd een zo klein mogelijk volume.
Arbeidsgezondheidskundig onderzoek
Een Periodiek ArbeidsGezondheidskundig Onderzoek (PAGO) word je in principe aangeboden als je voor het eerst met gevaarlijke stoffen gaat werken en wanneer uit de risico-inventarisatie is gebleken dat je ook blootgesteld wordt aan deze gezondheidsschadelijke stoffen (zoals analisten die TBC-kweken uitvoeren). Je kunt ook zelf een PAGO aanvragen als jij of een collega een aandoening hebt die het gevolg zou kunnen zijn van het werken met gevaarlijke stoffen
De gegevens van een arbeidsgezondheidskundig onderzoek worden geregistreerd in jouw persoonlijk medisch dossier. De gegevens worden bewaard tot veertig jaar na beëindiging van de blootstelling aan gevaarlijke stoffen.
Werken met veel voorkomende stoffen:
Uitscheidingsproducten en geneesmiddelen
De uitscheidingsproducten (zweet, braaksel, urine en ontlasting) van patiënten die met bijvoorbeeld cytostatica of radiofarmaca zijn behandeld, zijn tijdens de risicoperiode hiermee besmet en worden geclassificeerd als ‘gevaarlijke stoffen’. Ga daar op een zorgvuldige manier mee om om kans op blootstelling te minimaliseren. Bij Cytostatica en Veilig werken met geneesmiddelen staat meer informatie.
Verdunde NaOH-oplossing is bijtend

Natriumhydroxide is gevaarlijk bij meer dan 2% concentratie. Dan is de oplossing bijtend. Op de verpakking staat het pictogram 'corrosief' en de H-zin H314 'veroorzaakt ernstige brandwonden en oogletsel'.
Voeg gevaarlijke stof toe aan water, niet andersom

Voeg een gevaarlijke stof toe aan water en niet andersom. Zorg voor voldoende water en voeg daar, in kleine hoeveelheden per keer, het concentraat bij.
Schoonmaakmiddelen niet mengen
Verschillende schoonmiddelen mengen kan tot zeer ongewenste reacties leiden. In bedrijfsprocessen wordt gebruik gemaakt van geconcentreerde en krachtige middelen waarvan niet altijd alle componenten bekend zijn.
Alcohol licht ontvlambaar

Pure alcohol ofwel ethanol is zeer brandgevaarlijk. Het krijgt het pictogram voor ontvlambare vloeistoffen en als waarschuwingszin H225.
Alcohol 70% is een oplossing in water met een vlampunt van 21 °C. De stof valt daarmee in de categorie ontvlambaar met de waarschuwingszin H225.
Ethanol staat op de Nederlandse lijst van stoffen die voor de voortplanting giftig zijn. Deze beoordeling is gebaseerd op blootstelling aan alcohol door consumptie. In beroepssituaties zijn inhalatie en huidopname relevanter. Daarbij worden geen concentraties verwacht waarbij deze reprotoxische eigenschappen optreden. Vanuit de Europese Arboregelgeving heeft alcohol dan ook geen apart gevaarpictogram of H-zin voor reprotoxiciteit gekregen. Bij het afvoeren van ethanol als afvalstof hoeft volgens de Europese regelgeving dus niet met de reprotoxische eigenschap rekening gehouden te worden.
Desinfecteren met ethanol
Als je gaat desinfecteren met ethanol, ga dan zo te werk:
- Draag handschoenen om opname van ethanol via de huid te voorkomen. De handschoenen voorkomen ook ontvetting van de huid. In de zorg wordt veel handenalcohol gebruikt voor de handendesinfectie. Aan handalcohol is een huidverzorgende component toegevoegd om de ontvettende werking te verminderen.
- Breng met een fles of spuitfles met een overdrukventiel ethanol op een tissue (of een alternatieve drager).
- Veeg met de tissue het te desinfecteren oppervlak schoon.
- Doe de tissue in een SZA-afvalvat en dek deze af met een deksel.
Vernevel nooit ethanol om te desinfecteren. Door de hoge verdamping is de desinfecterende werking veel minder en is er een verhoogde kans op brand of ontploffing. Bovendien adem je hoge concentraties alcohol in. Doe de alcohol op een doekje. Als desinfectie met een doekje niet mogelijk is gebruik dan een spuitfles met een overdrukventiel.
Bekijk het filmpje: 'Blootstelling alcohol bij desinfecteren'.
Alcohol mag alleen in een spuitfles met een overdrukventiel worden gebruikt. Gewone spuitflessen bouwen in de fles een druk op en persen de inhoud dan door de slang naar buiten, zelfs al is de spuitfles niet in gebruik. Zorg dat de fles goed is geëtiketteerd.
Meer informatie:
Grenswaarde en dampspanning bepalen gevaar oplosmiddelen
De grenswaarde van een oplosmiddel geeft aan welke concentratie nog toegestaan of aanvaard is. Een stof met een lage grenswaarde, zoals chloroform (5 mg/m3) is gevaarlijker dan ethanol (1000 mg/m3).
Of de grenswaarde bij werkzaamheden wordt bereikt, hangt sterk af van de mate van verdamping van het oplosmiddel. Naast het soort handeling is de dampspanning (P) hiervoor maatgevend. Werken met ether (met een P van 587 mbar) zal veel sneller een overschrijding van de grenswaarde (308 mg/m3) veroorzaken dan werken met xyleen met een P van 8 mbar, hoewel deze een lagere grenswaarde heeft (210 mg/m3).
De verhouding P/grenswaarde, het relatieve inhalatierisico, is een goede parameter voor het onderling vergelijken van de risico's van oplosmiddelen. Bedenk wel dat bij vernevelen en overgieten de grootste concentraties oplosmiddel in de lucht ontstaan.