Overige gevaarsymbolen

De GHS-CLP-gevaarsymbolen bestaan uit een witte ruit met een rode rand en een zwart pictogram. Deze symbolen tref je vooral aan bij (chemische) stoffen. Naast de GHS-pictogrammen kun je ook andere waarschuwingssymbolen aantreffen voor apparaten of ruimten met die gevaren. Deze waarschuwingssymbolen zijn driehoekig met een zwart pictogram op een gele achtergrond. Ze hebben dezelfde pictogrammen als die voor gevaarlijke stoffen. Maar je kunt ook andere aantreffen:

Radioactieve stoffen

Het klaverblad is het internationale waarschuwingssymbool voor radioactieve stoffen en ioniserende straling. Dit symbool kun je vinden op de verpakking van radioactieve stoffen, op apparatuur waarin een radioactieve bron aanwezig is en bij ruimten waar met radioactiviteit gewerkt wordt.

Voor verzegelde bronnen bestaat er het nieuwe ISO 21482-stralingssymbool dat een rode achtergrond heeft.

Biologische agentia

Dit internationale gevarensymbool ontworpen door Baldwin in 1966 wordt gebruikt om het biologisch (infectie)risico aan te geven. Biologische stoffen (biologische agentia) die een gevaar opleveren voor de gezondheid van mens, plant of dier en ruimten waar met dergelijke stoffen gewerkt wordt, zijn voorzien van dit symbool.

Lage temperatuur

Stoffen in een extreem koude toestand (cryogene stoffen) zijn voorzien van dit symbool. De meeste cryogene stoffen zijn tot vloeistof gecondenseerde gassen zoals vloeibare stikstof (-196 ºC), helium (-269 ºC) en zuurstof (-183 ºC). Koolzuursneeuw, vast koolzuur of droog ijs (-78 ºC) is ook een cryogene stof.

Explosieve atmosfeer

Een explosieve atmosfeer kan ontstaan als er brandbare gassen, damp, nevel of stof zijn vermengd met omgevingslucht (zuurstof). Een explosiegevaarlijk gebied wordt aangeduid met dit symbool (ATEX 137-richtlijn). Apparatuur in dit gebied moet explosieveilig zijn (ATEX 95-richtlijn).

Nanomaterialen

Nanodeeltjes bezitten naast hun normale chemische of fysische eigenschappen ook bijzondere eigenschappen of risico's die samenhangen met hun grootte en vorm. Ruimten waarin met nanodeeltjes wordt gewerkt, die een mogelijk gezondheidsrisico opleveren, zijn voorzien van dit symbool. Het is geen wettelijk voorgeschreven pictogram.

Verstikkingsgevaar

Verstikkingsgevaar is vooral aanwezig in ruimten waar gewerkt wordt met cryogene stoffen zoals vloeibare stikstof. Grote hoeveelheden verdampend droogijs kunnen ook zuurstof verdringend zijn.

Asbest

Asbest is eenstof die sterk, slijtvast, isolerend, brandwerend maar ook kankerverwekkend is. Het werd tot de jaren tachtig veel gebruikt. Materialen waarin asbest is verwerkt komen nog steeds voor. Onderstaand gevarensticker kun je tegenkomen op apparaten of materialen die asbest bevatten.