Voorkomen en voorbereid zijn
Pagina-inhoud
Fit zijn maakt weerbaarder
Als je een baan hebt met veel stressvolle incidenten, wees je er dan van bewust dat een gezonde leefstijl je weerbaarder maakt. Denk aan gezond eten, voldoende slaap, voldoende hersteltijd na werk, voldoende beweging & ontspanning en tijd voor jezelf en voor sociale contacten zoals vrienden, familie en buren. Je hebt als zorgprofessional een eigen verantwoordelijkheid om jouw inzetbaarheid ‘in stand te houden’. Niet alleen door de kennis en vaardigheden van jouw beroep op peil te houden maar ook door jouw eigen gezondheid en mentale weerbaarheid in de gaten te houden. En waar nodig te versterken. Dat kan door de beschikbare modules, e-learnings of hulp die de umc’s bieden.
Wees voorbereid op incidenten
Weet wat het beleid bij ingrijpende gebeurtenissen is en volg actief trainingen. Door te weten wat jouw rol en taak is en door je actief voor te bereiden op mogelijke ingrijpende gebeurtenissen, ben je weerbaarder op het moment dat het gebeurt. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om je voor te bereiden en goed voor jezelf te zorgen.
Wees je bewust van stapeling
Medewerkers die meerdere keren te maken hebben gehad met ingrijpende gebeurtenissen op het werk of thuis, kunnen kwetsbaarder zijn voor stressgerelateerde klachten. Het is belangrijk om bij jezelf signalen te herkennen die aangeven dat je er deze keer wellicht iets minder goed mee kunt omgaan. Misschien slaap je slechter, reageer je sneller geïrriteerd of geëmotioneerd, of lukt het minder goed om het los te laten of te ontspannen. Je kunt dit met jouw leidinggevende of collega’s bespreken, en nagaan of het nodig is om (eventuele) tijdelijke aanpassingen op het werk af te spreken.
Je bent niet alleen!
Het is belangrijk om te weten waar je terecht kunt als je iets hebt meegemaakt. Misschien heb je behoefte eens rustig te praten over de gebeurtenissen op het werk. Of juist om regelmatig afleiding te vinden door samen met vrienden, buren, familie, collega’s, medestudenten of lotgenoten iets te ondernemen? Beide kunnen heel steunend zijn. Als je regelmatig bloot staat aan stressvolle incidenten is het raadzaam om met je omgeving te bespreken waar je behoefte ligt en hoe zij je kunnen ondersteunen zonder dat ze (indirect) te veel belast worden.
Creëer een zorgzame werkomgeving en meld risicovolle situaties en incidenten
Een ingrijpende gebeurtenis heeft vaak niet alleen impact op je als je getroffen bent, maar ook op het team. Een actieve rol in preventie, opvang en nazorg draagt bij aan het lerend vermogen van het team. Geleerde lessen zijn in te bedden in preventieve maatregelen. Het melden en bespreken van risicosituaties en incidenten in het teamoverleg draagt bij aan de juiste nazorg en aan een veiliger werkomgeving. Dit geeft vertrouwen zodat je de volgende keer samen sterk staat.